12 Haziran 2012 Salı

Liseli gençlik alanlarda taleplerini haykırdı



Aralarında Liseli Demokratik Gençlik Hareketi’nin de bulunduğu gençlik örgütleri, Kadıköy’de düzenlenen mitingde, “4+4+4 değil nitelikli, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” şiarını haykırdı.

       Liseli gençlik, yapılacak eleme sınavının ikinci aşaması öncesinde alanlara çıkarak taleplerini haykırdı. DÖG, LÖB, Dev-Lise, Mayısta Yaşam Kooperatifi, İlerici Liseliler, Liseli Kıvılcım ve Liseliler Meydana İnisayitifi tarafından örgütlenen mitinge liseli gençliğin kitlesel katılım dikkat çekti.
Liseli_genlik_alanlarda_2
“4+4+4 değil nitelikli, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” şiarıyla örgütlenen mitinge Liseli Demokratik Gençlik Hareketi de katılarak destek verirken, 4+4+4 yasasıyla şekillenen eğitimde dönüşümün öne çıkan sorunları gündeme getirildi.
Saat 14.30’dan itibaren Kadıköy Tepe Natilius önünde toplanmaya başlayan liseliler kortejler oluşturarak “4+4+4 değil nitelikli, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” ortak pankartını açtı.
‘YGS, LYS kaldırılsın! Parasız eğitim sınavsız üniversite’
Liseli Demokratik Gençlik Hareketi (DGH)’nin“YGS, LYS kaldırılsın! Parasız eğitim, sınavsız üniversite!” pankartını açarak yürüdüğü mitingde ayrıca,“4+4+4'ler, sınavlar, şifreler gençliğimizi yok eder!” , “4+4+4'e hayır! Üniversitelerde okumak en çok emekçilerin hakkı!” , “Sınavlar kaldırılsın! Anadilde eğitime özgürlük!” “Geleceğimizi çalan sınavlara karşı liseliler meydana!” , “Gençlik yürüyor, hesap soruyor! Parasız eğitim, sınavsız üniversite istiyoruz!” , “Elemeci sınavlar kaldırılsın!” ,“Sınavlara, geleceksizliğe, polis-idare işbirliğine, tutuklama terörüne, YÖK'e, yozlaşmaya başkaldırıyoruz!”yazılı pankartlar taşındı. Yürüyüş sırasına liseli gençlik, sınav sürecinde bunalıma girerek intihar eden öğrencilerin resimlerini de taşıdı.
Kitlesel katılımın olduğu yürüyüşte öğrenciler, sloganlarla ve coşkulu bir şekilde Kadıköy Meydanı’na geldi. Yürüyüş sırasına bir grup sivil faşistin kortejlere yönelik provokasyon yaratma girişimi,“Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla engellenirken, polislerin sivil faşistleri koruyarak alandan gitmesi gözlerden kaçmadı.
Saat 15.30’da liselilerin meydana girmesiyle program başlatıldı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu sonrası kitle hep bir ağızdan, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganını attı.
‘Eğitim sistemi sadece sınav odaklı’
Eylemi örgütleyen kurumlar adına yapılan ortak basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. Basın açıklamasında:
“Var olan eğitim sistemi tamamen sınav odaklı. Neredeyse her yıl sınav sisteminde sadece biçimsel değişiklikler yapılarak, sınavların ismi değişiyor. İsimleri değişse bile temelde rekabetçi bir sistem olarak kalıyor. Eğitimin sınav odaklı olması da öğrencileri geleceksizleştiriyor” ifadeleri kullanılarak üniversiteye giriş sisteminin açmazları anlatıldı.
Kürt halkına yönelik imha ve inkar saldırıları ile Roboski Katliamı’na da değinilen basın açıklaması şu ifadelerle sona erdi:
“Hiçbir zaman ne senin istediğin gibi ne de sömürü düzeninin istediği gibi bir nesil olmayacağız. Siyaset yapacak, üniversiteye giriş sınavına karşı mücadele edeceğiz. Tüm dünyada öğrenciler paralı eğitime, sınavlara, işsizliğe ve toplumun sorunlarına karşı meydanlarda. Başbakan ve YÖK’ün istediği gibi bir nesil olmak yerine, tüm dünyadaki öğrenci kardeşlerimiz gibi sömürü düzeninin rekabetçi eğitimine karşı, alternatif bir eğitim sistemi için, devrim için mücadelemiz sonuna kadar devam edeceğiz.”
Açıklamanın ardından Grup Emeğe Ezgi mikrofona gelerek ezgilerini kitleyle paylaşırken gençliğin coşkusu doruğa ulaştı.
‘Polis idare işbirliğine hayır’
Dinleti sonrası polis idare işbirliğinin protesto edildiği konuşmalar yapıldı. Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi'nde kantin boykotu sonrası okuldan atılan Abdülmelik Yalçın yaptığı konuşmayla, 16-17 yaşlarında bulunan gençliğin özgür iradesiyle hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sınav sürecinin yarattığı psikolojiyle intihar eden liselilerin isimlerini söyleyen Yalçın, liselerde kantin boykotlarına ve paylaşım masalarına değindi. Yalçın konuşmasını “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganıyla bitirdi.
Liseli gençliğin stajlarda sömürüldüğüne de değinilen konuşmada öğrenciler hep bir ağızdan “Staj sömürüsüne son!” sloganını haykırdı. Öğrenci velilerinin de bu mücadeleyi desteklediğinin belirtildiği konuşmalardan sonra son olarak, Grup Yankı mikrofona gelerek ezgilerini kitleyle paylaştı.
Liseli gençliğin coşkusu ve enerjisiyle alanda yerini aldığı miting, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganıyla bitirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder