1 Haziran 2012 Cuma

Eşkiyalar sokağa çıktı

Geçtiğimiz yıl Hopa’da Başbakan Erdoğan’ın gelişini protesto eden kitleye yapılan saldırıda kullanılan gaz bombaları nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Metin Lokumcu, Hopa, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kocaeli ve Hatay’da yapılan eylemlerle anıldı


 Metin Lokumcu ölümünün 1. Yıl dönümünde birçok ilde yapılan eylemlerle anıldı.
HOPA:
Metin Lokumcu katledilişinin 1. Yıl dönümünde Hopa’da yapılan bir mitingle anıldı.
Yapılan miting Belediye Parkı'ndan yürüyüşle başladı. Metin Lokumcu'nun büyük bir resminin taşındığı yürüyüşte kitle, "Metin için adalet" , "Hepimiz Hopalıyız, hepimiz eşkiyayız" dövizleri ve "AKP'den hesabı eşkıyalar soracak" , "Katil devlet hesap verecek", "Metin Lokumcu onurumuzdur", "Metin'in katili Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla yürüdü.     Miting sırasında polisin ara sokaklarda yoğun yığınak yaparak kitle üzerinde baskı kurmaya çalışması dikkat çekti.
Geçen yıl olayların yaşandığı ve Metin Lokumcu'nun hayatını kaybettiği yerde yapılan miting, saygı duruşuyla başladı.
eskiyalar-2Mitingde ilk konuşmayı Hopa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Kamil Ustabaş yaptı. Ustabaş konuşmasında: "Bu direniş, derelerin, çayların korunması direnişidir. Dün Metin'i katledenler, Uludere'de 34 köylüyü katledenlerdir. Karadeniz'in isyan ruhunu kuşanan Çayan Birben kardeşimizi katleden AKP'nin sonunu, tek yol sokak, tek yol isyan diyenler getirecek" dedi.
Hopa Esnaf Odası'ndan Osman Küçükali söz alarak, Hopa'da gaz kokusu değil, barış kokusu, kardeşlik kokusu, karanfil kokusu istediklerini söyledi.
Yapılan mitingde Halkevleri, ÖDP, ESP ve HDK adına da konuşmalar yapılarak Hopa’da polisin saldırısı sonucu katledilen Metin Lokumcu anıldı.
İSTANBUL:
Metin Lokumcu polisin attığı gaz bombasıyla katledilmesinin 1. Yıl dönümünde İstanbul Şişli’de yapılan eylemle anıldı.
Yapılan eylemi Karadeniz İsyandadır Platformu, BDSP, KESK, DİSK, İstanbul Eczacılar ve Tabip Odalarının da bulunduğu çok sayıda devrimci demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika tarafından örgütlendi.
Kortejin önünde "AKP'nin zulmüne, emek, halk, doğa düşmanlığına karşı her yer Hopa, her yer direniş" , "Metin Lokumcu mücadelemizde yaşıyor" yazılı pankartlarla eylemi örgütleyen kurumların flamaları taşındı. Tulum eşliğinde horon oynanan eylemde yüzlerce kişiden oluşan kitle, sloganlarla yolu trafiğe kapatarak AKP Şişli İlçe binası önüne geldi.
Bina önünde çevik kuvvetin panzerlerle yoğun yığınak yaparak kitle üzerinde baskı kurmaya çalışması dikkat çekti. Yapılan basın açıklamasını Nazmi Algan okudu. Basın açıklamasında: "Bundan tam bir yıl önce, 31 Mayıs 2011'de Hopa halkı AKP iktidarına meydan okudu. AKP, seçim mitingi için ilk defa bir ilçeyi seçmiş ve Erdoğan 31 Mayıs tarihinde Hopa'ya gelmişti" denilerek Hopa’nın Karadeniz’in isyanının ve direngenliğinin simgesi olduğu ifade edildi.
‘Sömürü ve zulüm düzeni sokakta yenilecek’
eskiyalar-3Hopa halkının yaptığı eylemle Başbakan Erdoğan’ı sokaklarda direnişle karşıladığı anlatılan basın açıklamasında Hopa halkının, halkın derelerini satışa çıkaran, çayda emeğini gasp eden, emek, doğa ve halk düşmanı AKP’ye karşı mücadelede kararlı olduğu açıklandı.
Basın açıklaması geçen yıl 31 Mayıs günü Metin Lokumcu’nun polisin attığı gaz bombasından hayatını kaybettiği ifade edilerek, Lokumcu’nun katillerinden halen hesap sorulmadığı sözleriyle devam etti.
KCK tutuklamaları, HES’lere karşı mücadele edenlere yapılan saldırılar, Sivas Katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesi, Hrant Dink davasının sonucu ile Roboski Katliamı ve sonrasında yaşananlara dikkat çekilen basın açıklamasında, "31 Mayıs'ın ardından bugüne kadar ülkede yaşananlar ise Hopa halkının direnişinin haklılığını bir kez daha gözler önüne sermiştir" denildi.
Yapılan açıklama şu ifadelerle sona erdi: "Hopa direnişinin ne gösterdiğini biliyoruz; mücadele sokakta birleşecek, AKP'nin temsil ettiği talan, sömürü ve zulüm düzeni sokakta yenilecek. Zafer direnenlerin olacak. Halkın iradesine dayanan meşru direnişleri, sistemin yasal ve yasa dışı hiçbir barikatı engelleyemeyecek. Bugün burada bir kez daha sokağa çıkan Hopa halkının onurlu direnişini selamlıyor ve ilan ediyoruz: Metin Lokumcu'yu, ülkenin dört bir yanına yayacağımız direnişleri büyüterek yaşatacağız. Metin Lokumcu'nun hesabını sermayeden, AKP iktidarından soracağız."
Yapılan eylem sırasında kitle, "Metin Lokumcu ölümsüzdür", "Her yer Hopa her yer direniş", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "İsyan devrim özgürlük", "Hopa'da düşene dövüşene bin selam" sloganlarını attı.
ANKARA:
Sakarya Meydanı’nında bir araya gelen devrimci, demokrat kitle örgütleri ile sendikalar “Metin Lokumcu ölümsüzdür” pankartıyla AKP Ankara İl Başkanlığı önüne bir yürüyüş yaparak, polisin attığı gaz bombasıyla hayatını kaybeden Metin Lokumcu’yu andı.
eskiyalar-4AKP İl Başkanlığı önünde ve yürüyüş güzergahında polisin yoğun yığınak yapması dikkat çekerken, bina önüne gelen kitle adına bir basın açıklaması yapıldı.
Yapılan basın açıklamasında Metin Lokumcu’nun polis tarafından katledildiğine dikkat çekilerek AKP Hükümeti’nin halka karşı yaptığı saldırıların giderek arttığına değinildi. Yapılan saldırılara karşı mücadelenin yükseltileceği ve saldırıların geri püskürtüleceği belirtildi.
Demokratik Haklar Federasyonu’nun destek verdiği eylemde kitle, “Metin Lokumcu ölümsüzdür”, “Lokumcu’nun katili patron-ağa devleti”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız” sloganlarını attı.
ESKİŞEHİR:
31 Mayıs saat 18.00’de İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri, “Hepimiz Metin’iz, hepimiz eşkıyayız”, “Tek yol sokak, tek yol devrim”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla AKP İl Binası’na doğru yürüyüşe geçti. Polis kitlenin önünü Yunus Emre Caddesi üzerinde keserek yürüyüşe izin vermedi.

TOMA ve panzerler eşliğinde kurulan barikat karşısında AKP’ye yürümekte kararlılık gösteren kitleye saldıran polis, 20 kişiyi yaraladı.
Biber gazı, cop ve kalkanlarla yapılan saldırı sonrası kitle, İki Eylül Caddesi’ne yürüyerek tramvay yolunda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında “Metin Lokumcu’ya sözümüz devrim olacak” denilerek yapılan saldırılara karşı direniş mesajı verildi.
KOCAELİ:
Metin Lokumcu katledilişinin 1. Yıl dönümünde Kocaeli Halkevleri tarafından örgütlenen eylemle anıldı. Yapılan eyleme çok sayıda siyasi parti ile devrimci demokratik kitle örgütü destek verdi.
“Metin Lokumcu onurumuzdur” pankartının taşındığı yürüyüşte HES’lere karşı mücadelenin anlatıldığı dövizler taşındı.

Kocaeli’de İnsan Hakları ve Demokrasi Parkı’nda yapılan eylem öncesi, Metin Lokumcu şahsında, devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı.
Yapılan basın açıklamasında aradan geçen bir yıla rağmen Metin Lokumcu’nun katillerinin halen yargılanmadığı ifade edilerek Hopa’da ve Ankara’da gözaltına alınanlara işkence yapanların Dilşat Aktaş’ı öldüresiye dövdüğüne dikkat çekildi. Basın açıklaması: ”Ancak AKP’ye karşı direnenler halka karşı silaha dönüştürülen Özel Yetkili Mahkemelerle, Terörle Mücadele Kanunu ile karşı karşıya kalmıştır” sözleriyle bitirildi.
HATAY:
Metin Lokumcu ölümünün 1. Yıl dönümünde Hatay’da anıldı. KESK, İHD, Hatay Halkevi, HDK, ÖDP ve TKP tarafından örgütlenen anmada, Ulus Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada ”Metin Lokumcu’yu ülkenin dört bir yanında yürüttüğümüz mücadelelerle yaşatacağız ve Metin Lokumcu’nun katili AKP’den hesap soracağız" denildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder